Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Waar moet ik op letten als ik een konijn uitkies?

  • U kunt een konijn bij een fokker kopen of er een uit een asiel of opvang nemen. Als u een konijn gaat kopen, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Als u vragen heeft, aarzel dan niet deze aan de verkoper te stellen.
  • Ogen en neus moeten helder zijn en vrij van afscheiding (dit kan op een infectie duiden).
  • et konijn moet nieuwsgierig en onderzoekend zijn.
  • Het konijn mag niet te dun zijn. Beweeg uw hand over de ruggengraat, heupen en ribben om dit te controleren – de botten mogen niet uitsteken en moeten bedekt zijn met een redelijke laag spieren.
  • Controleer op natheid of aangekoekte keutels rond de anus.
  • Controleer op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien of teken door de vacht op de rug met de vingers uiteen te duwen en controleer de oren aan de binnenkant op roodheid of een overmatige hoeveelheid geel of bruin oorsmeer – dit kan op oormijten duiden.
  • Duw zo mogelijk de lippen zachtjes uit elkaar en controleer of de voortanden (snijtanden) van het konijn niet gebroken of te lang zijn.
  • Informeer of het konijn gesteriliseerd of gecastreerd is; in de regel gebeurt dit pas als ze ongeveer zes maanden oud zijn.
  • Informeer naar de leeftijd van het konijn. Koop geen konijn jonger dan 8 weken.
  • Informeer of het konijn is ingeënt tegen myxomatose en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS). VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd.
  • Vraag de verkoper of er garantie is op de gezondheid of een niet-goed-geld-terug-beleid.
  • Informeer ten slotte wat het konijn te eten krijgt, om te voorkomen dat u thuis ineens ander voedsel gaat geven omdat dit maag-darmklachten en diarree kan veroorzaken.

Moet ik één of twee konijnen nemen?

Alle konijnen hebben het gezelschap van minimaal één ander konijn nodig. Konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. De konijnen moeten wel bij elkaar passen: de beste combinatie is een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje.

Hoe maak ik mijn konijn(en) zindelijk?

Konijnen kunnen redelijk gemakkelijk zindelijk gemaakt worden, omdat ze van nature al steeds op dezelfde plek plassen. In eerste instantie moet u uw konijnen in een klein afgezet gebied houden (een kooi of een afgezet deel van de kamer). Zet een ‘konijnentoilet’ in een hoek waar de konijnen toch al hun behoefte doen. De zijkanten van de bak moeten laag genoeg zijn, zodat uw konijnen er gemakkelijk in en uit kunnen.Gebruik kranten, stro of een andere vulling op basis van papier. Gebruik geen kattenbakvulling, omdat sommige soorten schadelijk kunnen zijn als ze worden opgegeten. U kunt wat keutels in de konijnenbak doen om uw konijnen aan te sporen de bak te gebruiken.

Hoe moet ik mijn konijn oppakken?

Konijnen vinden het NIET leuk om opgepakt te worden. Pak een konijn dus alléén op als het écht nodig is. Als een konijn bang is of zich onzeker voelt als het wordt opgepakt, kan het met zijn achterpoten gaan trappen en daarbij de ruggengraat beschadigen, wat verlamming tot gevolg kan hebben. Als u uw konijn oppakt, ondersteun dan altijd de achterkant om ruggengraatletsel te voorkomen. Houd het konijn met één hand onder de borstkas tussen de voorpoten vast, pak het met uw andere hand onder de achterkant op en houd het konijn dicht tegen u aan, zodat het zich veilig voelt. U kunt zijn kop onder uw arm stoppen. Pak een konijn nooit bij zijn oren op en laat de poten niet bungelen. Het is vaak het beste om tot op het niveau van het konijn te knielen en het te aaien en naar u toe te laten komen; of zet het voorzichtig op schoot terwijl u op de vloer zit in plaats van het konijn van de vloer op te tillen.

Moet ik mijn konijnen laten steriliseren?

Tenzij u konijnen wilt fokken, is het ten zeerste aan te bevelen om zowel mannetjes (rammen) als vrouwtjes (voedsters) te laten steriliseren / castreren.

Konijnen zijn tussen 3 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 3 maanden op te delen in groepen van dezelfde sekse.

Voortplanting wordt voorkomen door rammen te castreren en voedsters te steriliseren als ze ongeveer 5-6 maanden oud zijn (of, bij mannetjes, zodra de testikels zijn ingedaald). Sterilisatie van voedsters verkleint het risico op toekomstige baarmoederkanker aanzienlijk; bij sommige rassen komt dit type kanker bij ruim 80% van de voedsters van ouder dan 4 jaar voor. Sterilisatie voorkomt ook dat voedsters territoriumdrift gaan vertonen, vaak met andere konijnen willen vechten en agressief worden tegenover mensen.

Ongecastreerde rammen zullen eerder gedragsproblemen ontwikkelen, zoals vechten, bijten en sproeien. De urine kan ook erg gaan stinken.Gesteriliseerde / gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden echter eerder last van overgewicht en het is dus van belang ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten en voldoende bewegen.

Altijd telefonisch bereikbaar via +31 499 374 205