Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Echografie

Dierenkliniek Den Heuvel beschikt over een modern ‘state of the art’ echosysteem, zoals u ook in ziekenhuizen aantreft. Samen met het moderne digitale röntgensysteem, de MRI scanner en de CT scanner heeft de kliniek het complete gamma aan medische beeldvorming in huis.

Wat is echografie?

Echografie is het onderzoek van inwendige lichaamsstructuren met behulp van geluidsgolven. Via een tegen de huid gehouden ‘transducer’ worden hoogfrequente geluidsgolven het lichaam ingezonden. Weefsels en organen in het lichaam weerkaatsen deze golven, waarna deze echo weer opgevangen wordt in de transducer, om vervolgens verwerkt te worden in een computer, die er een plaatje van maakt. De mate waarin de geluidsgolven weerkaatst worden hangt af van de weefselstructuur. Hierdoor ontstaan contrastverschillen die zorgen voor een leesbaar plaatje.

Waarom echografie?

Echografie is een uitstekend diagnostisch hulpmiddel voor het onderzoeken van blaas, prostaat, baarmoeder (incl. drachtigheid), lever, milt, darmen, eierstokken, pancreas, nieren, kortom voor in principe alle buikorganen. Verder wordt echografie  gebruikt voor onderzoek van het hart (aangeboren afwijkingen, lekkende hartkleppen, cardiomyopathie enz.). Spieren en pezen laten zich eveneens goed bekijken met de echo. Luchthoudend weefsel (longen) en botten zijn ongeschikt om m.b.v. echografie te onderzoeken. Deze weefsels laten geen geluidsgolven door, waardoor een wit beeld ontstaat waar niets op af te lezen is. Daarom blijft de röntgenfoto onmisbaar.

Het onderzoek

Een uitgebreid echografisch onderzoek duurt langer dan een normaal consult. Daarom wordt voor zo’n onderzoek meestal een aparte afspraak gemaakt. Voor een buikecho wordt het dier op de rug op een comfortabel kussen gelegd, waarvoor meestal geen narcose of ‘roesje’ nodig is. De meeste dieren ondergaan het (volkomen pijnloze) onderzoek heel gelaten, en het feit dat het dier soms plotseling beweegt heeft geen invloed op het onderzoek. Meestal is het noodzakelijk dat een stuk(je) huid geschoren wordt. Tussen de haren zit namelijk altijd lucht, ook na het aanbrengen van echo-gel, en lucht zorgt voor een slechte beeldkwaliteit.
Tijdens het onderzoek worden een aantal videoclipjes en foto’s opgeslagen in de computer van de scanner. Hierdoor kunnen de beelden na het onderzoek altijd weer terug bekeken worden, en is het ook mogelijk om later oude en nieuwe beelden te vergelijken. Desgewenst en tegen een kleine vergoeding kunnen de beelden op een CD of (zelf meegebrachte) USB-stick gezet worden, zodat u ze zelf thuis nog eens kunt bekijken.

MyLabEight echografiesysteem

De MyLabEight is het allernieuwste High-end echografiesysteem van Esaote dat beschikt over de allernieuwste technologieën en mogelijkheden. De MyLabEight heeft de best gekende beeldkwaliteit ooit en is bedoeld voor de meest geavanceerde dierenklinieken. Het echotoestel beschikt over Single Crystal technologie die ervoor zorgen dat grotere dieren beter gescand kunnen worden en dat de beeldkwaliteit een stuk verbeterd is ten opzichte van vroegere technieken. Ook het grote scherm zorgt ervoor dat u als diereigenaar gemakkelijk mee kunt kijken tijdens de echo. Daarnaast is het mogelijk om de gemaakte echografiebeelden op een USB-stick te plaatsen, indien u de beelden thuis nogmaals wilt bekijken.

MyLabEight

PDF downloaden

Meer lezen of eenvoudig printen? Download hier de informatieve PDF.

PDF echografie

Altijd telefonisch bereikbaar via +31 499 374 205