Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Loopsheidpreventie

Wel of niet fokken?

Iedereen die een hond heeft, heeft bij de aanschaf een keuze moeten maken tussen een reu of een teef. Factoren die een rol spelen bij deze keuze zijn o.a.: persoonlijke voorkeur, het wel of niet willen fokken, en (vermeende) verschillen in gedrag en karakter tussen reu en teef.
Wie gekozen heeft voor een teefje, krijgt op den duur te maken met de loopsheid van het dier. De meeste teefjes worden voor het eerst loops op een leeftijd tussen 6 en 14 maanden. Gemiddeld duurt de loopsheid zo’n 14 dagen. Juist de laatste dagen, als het vloeien duidelijk minder wordt, zijn de vruchtbare dagen. Oppassen voor ongewenste dekkingen is juist dan nodig!

Prikpil of sterilisatie

Wie niet van plan is om te fokken met de hond, en wie ook geen zin heeft in het ‘gedoe’ van de loopsheid, kan kiezen uit de prikpil of de sterilisatie als loopsheidpreventie. De prikpil wordt 2 x per jaar gegeven, de sterilisatie is uiteraard een éénmalige ingreep. Voor veel mensen is de keuze niet eenvoudig, omdat men (terecht) nogal wat vragen heeft over de risico’s van beide behandelingen. Daarom staat hiernaast alles eens op een rijtje. Voor de goede orde: bij een sterilisatie worden de eier-stokken, en soms de baarmoeder verwijderd. Eigenlijk is het dus beter om te spreken over castratie. Bij een echte sterilisatie blijven de eierstokken zitten. Dit wordt bij honden nooit gedaan.

Altijd telefonisch bereikbaar via +31 499 374 205