Vaccinaties
De beste bescherming voor uw huisdier
Goede bescherming
Een goede bescherming van uw dier tegen dodelijke ziektes is natuurlijk van groot belang. Wij zorgen ervoor dat u altijd op tijd een oproep voor de jaarlijkse vaccinatie ontvangt.
Ook verzorgen wij voor u alle benodigde entingen en/of (bloed)onderzoeken die nodig zijn om uw dier mee te kunnen nemen naar het buitenland.
Dieren die naar het buitenland gaan moeten bovendien voorzien zijn van een “Chip” en een Europees dierenpaspoort; dit regelen wij ook voor u.
Vaccineren: zin of onzin?
De meeste honden en katten in Nederland worden ingeënt volgens een vast schema, waarbij na een basis serie entingen (op 6, 9 en 12 weken leeftijd)bij honden, en op 9 en 12 weken bij katten) jaarlijks gevaccineerd wordt tegen een aantal dodelijke ziektes.
Dankzij deze consequent volgehouden entingen zijn ziektes als hondeziekte, parvo en hepatitis bij honden, en katteziekte en niesziekte bij katten vrijwel volledig uitgeroeid.
Nu zijn er toch nogal wat eigenaren die hun dier nooit laten inenten, met als beweegreden de vreemde gedachtenkronkel: “hij mankeert nooit iets, dus waarom zou ik mijn dier laten enten?” Zulke dieren ontspringen vaak jaren lang de dans omdat de meeste mensen in hun omgeving hun dieren wel laten enten, en zodoende de dodelijke virussen geen kans geven; als deze ongevaccineerde dieren echter een keer tegen een hondeziekte- of een katteziektevirus aanlopen, dan is Leiden in last! Meestal betekent dit een hoop dierenartskosten, en als het erg tegenzit: een dode hond of kat…
Een goed uitgevoerde serie basis-entingen, gevolgd door jaarlijkse hervaccinatie leidt tot een vrijwel waterdichte bescherming tegen hondeziekte, parvo, hepatitis en de ziekte van Weil (Leptospirose) bij honden, en niesziekte en katteziekte bij katten. In sommige gebieden kan het zinvol zijn om honden in het voorjaar een keer vaker tegen de ziekte van Weil te laten enten, omdat gebleken is dat in voorjaar en zomer de infectiedruk het grootst is, en omdat met name de vaccinatie tegen de ziekte van Weil bij veel honden niet de volle 12 maanden bescherming biedt.
Steeds meer zieke pups!
De laatste jaren zien we een nieuw fenomeen: de vrij massale import van puppies uit Oost-Europa. Deze dieren arriveren in grote hoeveelheden via allerlei wegen bij handelaren, vaak voorzien van onduidelijke vaccinatieboekjes, getekend door verzonnen dierenartsen. Ga er maar van uit dat hier niets gevaccineerd is. Hier gaat het alleen maar om geld verdienen. De gevolgen laten zich raden: het afgelopen jaar zagen wij op het spreekuur weer pups met hondeziekte, iets wat jaren niet gebeurd was!
Kennelhoest
Een ander verhaal is het als het gaat om de kennelhoest (kuch). Regelmatig wordt kennelhoest gezien bij dieren die keurig volgens schema zijn geënt;hetzij met de neusspray-methode, hetzij met de injectie-methode. De vaccinatie tegen kennelhoest is een vaccinatie tegen Bordetella bronchiseptica en para-influenza.Dieren die geënt zijn zullen in de regel geen keelontsteking ten gevolge van deze verwekkers krijgen. Echter: keelontsteking kan door veel meer kiemen veroorzaakt worden, vooral als een dier erg veel blaft en hijgt, waardoor de slijmvliezen in de keel en het strottenhoofd uitdrogen en gevoelig worden. De symptomen van keelontsteking zijn ongeacht de verwekker in de regel hetzelfde: een droge harde hoest, gevolgd door kokhalzen, eventueel gecombineerd met slechte eetlust.
Waarom wordt er dan toch zo op aangedrongen om tegen kennelhoest te enten?
Omdat de Bordetella infectie zeer besmettelijk is, en vooral in groepen honden (pension/kennel, hondenclub, show enz.) zeer snel om zich heen kan grijpen.
Daarnaast verloopt een Bordetella-infectie vaak ook veel heftiger dan een keelontsteking door een andere verwekker.
Rabiës
Deze (ook voor mensen dodelijke) virusziekte (ook wel bekend als hondsdolheid) komt in ons land niet voor. Zeer sporadisch wordt er een besmette vleermuis aangetroffen, maar de laatste gevallen bij grotere dieren dateren alweer uit het midden van de tachtiger jaren. Dit betekent niet dat er niets aan de hand is: in de ons omringende landen worden jaarlijks vele duizenden besmette dieren aangetroffen en gedood. Vandaar dat men in deze landen zeer alert is op het vaccineren van honden en katten. Laat daarom uw dier enten tegen rabiës als u naar het buitenland gaat, ook als uw hond alleen maar zo af en toe eens in België komt. Het is bovendien in het buitenland nog verplicht ook, net als het dierenpaspoort en de chip!