Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Konijnenvirus RHD

Geplaatst op:

In een persbericht dat op 12 augustus gepubliceerd werd door Universiteit Utrecht is naar buiten gekomen dat het percentage van acute sterfte konijnen is toegenomen. Sinds december 2015 komen er door het hele land steeds meer meldingen binnen van dergelijke gevallen. Op basis van het ziektebeeld, de symptomen die de dieren vertonen, en de gegevens, werd vastgesteld dat het hier om een uitbraak van de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease) gaat.

Deze wordt veroorzaakt door een dodelijk virus, ook wel bekend als RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease), al bestaan hier ook nog variaties op: RHVD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease), VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom), en RCD (Rabbit Calicivirus Disease). Echter is zelfs nu gebleken dat het om een nieuwe variant van het virus gaat, aangeduid als RHD2-virus.

VHD / RHD-virus

De ziekte VHD wordt veroorzaakt door het zogenoemde RHD-virus, dat zeer besmettelijk en dodelijk voor konijnen is. Daarbij kan direct vermeld worden dat het ongevaarlijk is voor u als eigenaar of andere huisdieren zoals honden, katten, maar ook niet voor andere knaagdieren en bijvoorbeeld cavia’s. Het virus kan zich verspreiden door direct contact tussen konijnen, maar ook indirect via urine en uitwerpselen, voedsel, (drink)water en het hok zelf. Het is ook goed mogelijk dat u het virus indirect via handen, schoeisel en kleding overdraagt. Daarnaast is het virus goed bestand tegen kou en vorst, waardoor het mogelijk is dat u het al een tijd met u meedraagt. Tevens zijn stekende insecten, zoals muggen en vlooien, vaak de oorzaak van de overdracht.

Lees op deze pagina meer over het virus, de symptomen en wat u als eigenaar kunt doen.

Uitbraak in Nederland

De nieuwe variant van het RHD-virus werd in 2010 voor het eerst geconstateerd in Frankrijk, maar lijkt zich zes jaar later door Europa heel te hebben verspreid. Momenteel lijkt het hele land getroffen te zijn, maar met name in provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Groningen zien we de hoogste percentages sterfgevallen. Echter, niet over alle provincies zijn de cijfers bekend. Aangezien de sterfte voorkomt onder zowel tamme als wilde konijnen is het moeilijk vast te stellen om hoeveel diertjes het gaat. In het wild kunnen de konijnen namelijk ook onder de grond overlijden als gevolg van het virus. Dit betekent echter wel dat ook in de regio Zuid-Oost Brabant het virus kan voorkomen.

Altijd telefonisch bereikbaar via +31 499 374 205